YaraVita COPTRAC 500

Висококонцентриран течен тор съдържащ мед.
Медта е важен микроелемент за растенията. Медта активира важни ензими необходими за синтеза на лигнин, това е важно за да имат растенията здрави стъбла, за да не се пречупват и да полягат (пшеница, ечемик, царевица, ориз и други култури).
Медта е необходима за фотосинтезата и дишането. Медта участва в метаболизма на въглехидратите и протеините.
Медта е важна за аромата, захарното съдържание и съхраняемостта на плодовете.
Медта прави оцветяването на цветовете по-интензивно, важно за окрасните култури и за някой билки.
Медта е естествен фунгицид, който инхибира инфекцията и развитието на патогените в растенията.
Медта е активатор на няколко ензима важни за структурната здравина на клетките.
При недостиг на мед по младите тъкани се появява хлороза, младите листа стават бледи и деформирани.
Отмирането на растежните точки в резултат от недостига на мед, често води до прекомерен брой на страничните разклонения по клонките на овощните култури. Падането на добива от липса на мед, често е резултат от намаляване на фертилността на полена. При сериозен недостиг на мед цветовете изобщо не се образуват. Повредата от недостиг на мед при овощните растения е малки леторасти с дребни листа, които постепенно отмират и изсъхват. Тази повреда се нарича "миши ушички". Върховете на леторастите изсъхват. Засилва се нападението от гъбни и бактериални болести. Може да загине цялото растение. Медта се придвижва в растението, но при недостиг е трудно подвижна, затова медни листни торове се подават през цялата вегетация при нужда.
Микроелемента мед е много важен за добива от пшеница, защото увеличава броят на класовете, зърната и размерът им. Медта подобрява усвояването на други хранителни елементи. Медта играе важна роля за много процеси в растението, включително азотният метаболизъм, затова увеличава съдържанието на протеини в зърното. Добива и здравният статус на пшеницата се влияе много силно от храненето с мед. Медта участва в изграждането на хлорофила и е важна за фотосинтезата. Медта е нужна за формирането и растежа на зърното в класа на пшеницата. недостига на мед при пшеницата се проявява, като завиване на върховете на листата, побеляване на върховете им, по-късно може да се нацепят по дължина, побеляване на класовете и празни класове, целите растения стават по-светло зелени или жълти. Често повредите от недостиг на мед се бъркат с повреди от измръзване и хербициди. При недостиг на мед се проявява заболяването меланоза, от което потъмняват стъблата и класовете. Зърната стават леки и спарушени. При много сериозен недостиг на мед пшеницата може да загине още във фаза братене или да завърши развитието си без да образува класове.
Съдържание:
Общ азот (N) – 4.5 % w/w, 6.9 w/v, 69 г/л, Амиден (уреен) азот – 4 %
Мед (Cu) – 33 % w/w, 50% w/v, 500 г/л
Начин на листно приложение:
1.Люцерна - във фаза начало на нарастване - 50 мл/дка. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20 л/дка вода).
2.Моркови и ряпа - във фаза 10-15 см височина - 20-50 мл/дка. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 5-30 л/дка вода).
3.Зърнени култури:
- пшеница, ечемик, ръж и овес - във фаза от 2-ри лист до второ междувъзлие – 17-50 мл/дка (по Zadok 12 - 32). При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 5-20 л/дка вода).
- царевица за зърно, сладка царевица, просо и сорго - във фаза 4-8 лист – 25-50 мл/дка. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 3-20 л/дка вода).
4.Иглолистни - приложение един или два пъти, във фаза нов растеж през пролетта и ранна есен – 50 мл/дка (с 50-100 л/дка вода).
5.Чесън и лук - във фаза 14 дена след разсаждане и при директна сеитба височина 10-15 см – 25-50 мл/дка (с 5-20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
6.Тревни площи, стадиони и голф игрища - във фаза начало на растежа през пролетта - 5 мл/100 м2. Края на лятото/началото на есента. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 2 л/100 м2 вода).
7.Разсадници за цветя, декоративни храсти и дървета:
Цветя - 0.1 % при наличие на достатъчно листна маса. При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с максимално количество 100 л/дка вода). Избягвайте пръскания по време на цъфтеж. Максимум 3 пръскания за една година от живота на растението.
Храсти и дървета - 20-25 мл/дка, при наличие на достатъчно листна маса за пръскане, при нужда повторение след 10-14 дни. Избягвайте приложение по време на цъфтеж. Максимум 3 пръскания за една година от живота на растението. Вода 10-20 л/дка.
8.Картофи - във фаза 7-14 дена след 100 % поникване на картофите и в начало на образуване на клубените, 50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода, при авиационно приложение - 3 л/дка). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
9.Ориз - във фаза начало на братене – 50 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена (с 20 л/дка вода).
10.Ябълки и круши - във фаза след прибиране на реколтата преди листопада – 50 мл/дка (с 40-50 л/дка вода).
11.Фасул - във фаза 4-6 лист – 25-50 мл/дка (с 3-40 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
12.Грах и нахут - във фаза 10-15 см – 25 мл/дка (с 20-40 л/дка вода).
13.Цвекло - във фаза 4-10 лист - 50 мл/дка (с 40 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
14.Череша - във фаза при разпукване на пъпките и след прибиране на реколтата преди листопада – 25-50 мл/дка (с 40-100 л/дка вода). Не пръскайте по време на цъфтеж.
15.Слива - във фаза след прибиране на реколтата преди листопада – 50 мл/дка (с 60 л/дка вода).
16.Рапица - във фаза 4-8 лист - 25 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
17.Салата - във фаза 10-14 дни след поникване или разсаждане - 15-35 мл/дка (с 20 л/дка вода). При сериозен недостиг повторете след 14 дена.
18.Ягоди (полско производство) - във фаза рано през сезона, преди началото на цъфтежа - 50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода).
19.Грозде - във фаза цветни пъпки и след прибиране на реколтата, преди листопад - 50 мл/дка (с 40 л/дка вода).
20.Пипер (полско производство) - фаза 35 дена след разсаждане (4-6 лист) и предцъфтежно - 25-50 мл/дка (с 20-40 л/дка вода).
21.Акация - 50-150 мл/дка, приложен през пролетта или есента. Вода минимум 20 л/дка.
22.Бадеми - 20-25 мл/дка, разпукване на пъпките и 10-14 дена по-късно, след прибиране на реколтата, преди листопад. Не се прилага по време на цъфтеж. Вода 20-100 л/дка.
23.Зелеви култури - главесто зеле, броколи, карфиол - 20-50 мл/дка, във фаза 4-6 лист, едно или две приложения през период от 10-14 дни. Вода 20 л/дка.
24.Целина - 50 мл/дка, фаза 4-6 лист, при нужда повторение след 10-14 дни. Вода 20 л/дка.
25.Памук - 25 мл/дка, фаза 4-6 лист, преди и след цъфтеж. Не пръскайте по време на цъфтеж. Вода 20 л/дка, при авиационно приложение 2-5 л/дка.
26.Пасища - 20-50 мл/дка, през пролетта по време на активното нарастване, при нужда повторение (предценка на базата на листен анализ). Не се прилага на пасища за овце. Вода 5-10 л/дка, 3 л/дка за авиационно приложение.
27.Праз - 20-50 мл/дка, две седмици след разсаждане, при директна сеитба, когато растенията достигнат височина 15 см. Едно или две приложения, през период от 10-14 дни. Вода минимум - 20 л/дка.
28.Лен - за влакно и за семе - 20-50 мл/дка, във фаза 15 см височина на растенията. При нужда повторение след 10-14 дни. Вода - 20 л/дка.
29.Фъстъци - 25-50 мл/дка, във фаза 4-6 лист, вода - 20 л/дка.
30.Мак за семена - 20-25 мл/дка, 1-3 приложения, през интервали от 10-14 дни, начало във фаза през пролетта при наличие на достатъчно листна маса за пръскане до начало на цъфтеж, вода - 2-20 л/дка.
31.Малини - 20-50 мл/дка, фаза рано през сезона преди началото на цъфтеж, вода - 20 л/дка.
32.Соя - 20-50 мл/дка, фаза 30 дена след 100 % поникване на растенията, при нужда повторение преди цъфтеж, вода - 2-5 л/дка.
Течен тор за листно приложение. Специално формулиран за безопасно приложение при земеделските култури във фазите с най-голяма нужда от микроелемента мед. Смесим е с повечето продукти за растителна защита, за детайли проверете на www.tankmix.com. Продукта е високо концентриран, съдържа повече мед, сравнен с обичайните медни торове, което ни позволява да ползваме по-ниски норми на декар. За оптимален ефект съдържа прилепители, повърхностно активни вещества и аджуванти.
Третиране на семена:
Зърнени култури (пшеница, ечемик, царевица и ориз) - 200-400 мл/100 кг семена.
