YaraVita ZEATREL

Комбинация от ключови хранителни елементи за листно приложение при царевица.
Състав:
Фосфор (P2O5) - 43 % w/v - 430 г/л
Калий (K2O) - 7.5 % w/v - 75 г/л
Магнезий (MgO) - 6.7 % w/v - 67 г/л
Цинк (Zn) - 4.6 % w/v - 46 г/л
Защо да ползваме този продукт при царевицата:
Листното приложение на фосфор при царевицата при стартирането на културата, може да компенсира временният недостиг на фосфор, предизвикан от студените и влажни почви в началото на сезона и недостатъчно развитите корени на младите растения. Това е особено важно в периоди с по-късни възвратни студове през пролетта. Фосфорът ускорява узряването и намалява влагата на зърното при прибиране. При недостиг на фосфор растенията и корените забавят развитието си, царевицата остава по-дребна. При силен недостиг на фосфор растенията загиват. При недостиг на фосфор кочаните се деформират и върховете им остават неозърнени.
Оптималното калиево торене намалява повредите от ниски температури при царевицата и дава възможноста на растенията да се адаптират по-добре към стрес. Доброто хранене с калий повишава съдържанието на протеини в зърното и на аминокиселините цистеин и метионин. Калият повишава добива и размерът на кочаните. При недостиг на калий царевицата залага кочаните си много ниско, което много затруднява прибирането на реколтата. Това води до големи загуби на зърно и в последствие до много самосевки в следващата култура. При недостиг на калий кочаните на царевицата остават по-дребни. Дефицита на калий води до пречупване и полягане на растенията.
Недостигът на цинк и магнезий са най-често срещаните хранителни проблеми при царевицата в световен мащаб. И двата хранителни елемента влияят върху ранните етапи от развитието на царевицата, техният недостиг значително намалява добива.
Цинка е много важен за доброто ранно развитие на растенията. Увеличава добива. Ускорява узряването. Цинка е жизнено важен компонент на ензимите участващи във въглехидратният метаболизъм и в производството на протеини. Недостига на цинк води до понижаване на добива, намалява съдържанието на скорбяла в зърното и до падане на енергийната му стойност. Недостига на цинк по царевицата се среща много често в България. Недостига на цинк води до бледи жълти хлоротични зони започващи от основата на листата на царевицата, вървящи успоредно на централната нерватура на листата. Краищата на листата, върховете и централната нерватура остават зелени. Най-младите листа може да станат изцяло хлоротични - жълти или бели. Краищата на листата и стъблата на царевицата може да станат червени. Симптомите започват обикновено от по-старите листа, но понякога се появяват първо по най-младите листа. Намалява се растежа на междувъзлията и това води до вджуджен вид на царевицата.
Магнезият е важен за доброто развитие на растенията рано през сезона. Подобрява добива. Скъсява времето необходимо за узряването на царевицата. Появата по по-старите листа на жълто-бяла междужилкова хлороза, може да бъде признак на недостиг на магнезий.
Правилното и балансирано торене на царевицата е един от най-важните фактори определящи добивът и качеството. Най-печелившето производство на царевица, залага на ранното развитие на растенията, инвестира в поддържането им здрави и жизнени с достатъчно добре развити корени и листна маса до момента на формиране и изхранване на добре озърнени и изхранени кочани.
Предимства
• Формулиран за безопасно приложение в критичните
фази от развитието на царевицата.
• Смесим с повечето торове и продукти за растителна
защита. Посетете www.tankmix.com
• Доказано и сигурно действие. Продуктът е изпитван и
наблюдаван върху много култури в цял свят.
• Високо качествo: постоянен състав и стабилни пока-
затели. Произведен по стандартите за качество на ISO
9001.
• Лесна за ползване течна формулация. Излива се и се
разбърква лесно в резервоара на пръскачката.
• Високо съдържание на хранителни вещества с ниски
дози на декар.Спестява работно време и трупането на
отпадъци от опаковки.
Съдържа: емулгатори, прилепители, намокрители и
вещества подобряващи проникването му в листата на
царевицата .
Приложение по култури :
Култура Фаза Доза
Царевица От 4 до 8 лист 200-400 мл/дка (20 л/дка вода)
Сорго От 4 до 8 лист 200-400 мл/дка (20 л/дка вода)
Просо От 4 до 8 лист 200-400 мл/дка (20 л/дка вода)
Пшеница Братене 200-500 мл/дка (20 л/дка вода)
Ечемик Братене 200-500 мл/дка (20 л/дка вода)
Ориз Братене 200-500 мл/дка (20 л/дка вода)
Картофи 100 % поникване 200-500 мл/дка (20 л/дка вода)
Моркови 15 см височина 200-500 мл/дка (20 л/дка вода)
Лук 15 см височина 200-500 мл/дка (20 л/дка вода)
